Project omschrijving

VOEDINGSADVIES

Hoe slaap je? Hoe staat het met je spijsvertering en ontlasting? Hoe is je menstruatie? Heb je veel hoofdpijn – migraine misschien? Als je op deze vlakken klachten ondervindt, dan kan voedingsadvies helpen.

De 5-elementen voedingsleer

In het oude China werden bij ziekte eerst het voedingspatroon aangepast. Als het niet lukte om de gezonde balans te hervinden, werden pas acupunctuur en Chinese kruiden voorgeschreven.

De 5-elementen voedingsleer staat daarin centraal. Dit is een andere manier van voeding benaderen dan we gewoon zijn in het Westen: we beoordelen voedingsmiddelen op hun thermische karakter. Elk voedingsmiddel heeft een bepaald effect op het lichaam: verwarmend of afkoelend. Ook de vijf smaken (zuur, bitter, scherp, zout of zoet) spelen een belangrijke rol. Verder hebben het seizoen, het weer en de bereidingswijze invloed.

Wat je eet heeft gevolgen voor je gezondheid:

  • Heb je het vaak koud? Ontbijt je daarbij met yoghurt, muesli en fruit en bestaat je lunch uit een salade?

  • Heb je het vaak heel warm? Houd je wel van een lekker stuk vlees van de barbecue en neem je regelmatig koffie en alcohol?

  • Heb je vaak een opgeblazen gevoel? Bestaan je maaltijden hoofdzakelijk uit brood met (pinda)kaas, jam met een glas melk daarnaast?

Bij bovenstaande of andere klachten kijkt de voedingsdeskundige naar je voedings- en levenspatroon en aan de hand daarvan bespreken we waar we de (eerste) veranderingen aanbrengen. Het is geen calorieën tellen, geen koolhydraten en eiwitten uitpluizen, maar heb je het vaak koud, dan vraagt het lichaam om warmte uit voeding en kijken we naar de bereidingswijzen die je gebruikt. Afvallen is hierbij niet het eerste doel, maar vaak wel een gevolg van een andere manier van eten. Op die manier bekijken we hoe we met kleine aanpassingen grote veranderingen teweeg kunnen brengen.

Wat doet een betreffend voedingsmiddel voor een persoon?

De principes uit de 5-elementen voedingsleer komen voort uit de TCM, maar zijn geheel aangepast aan de voeding zoals we die in Nederland kennen. Door gericht te variëren in de thermische samenstelling van je dieet kun je gezond blijven, afvallen en ziektes voorkomen.

Ieder mens is daarbij weer anders. Iedereen heeft een andere conditie en constitutie. Daarom geldt voor iedereen een uniek advies en bekijken we ieder persoon als individu.

Een kleine wijziging in je voedingspatroon, kan al een groot verschil maken in hoe je je voelt.

  BEHANDELING

3 sessies duur: 60 min
Kosten per sessie: € 75,-

De sessies zullen verspreid zijn over 2 a 3 maanden.

AFSPRAAK MAKEN

Ik help je graag bij het hervinden van je balans en een oplossing te vinden voor je klachten.

AFSPRAAK MAKEN